Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да

...
 Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да
Коментари Харесай

Печели или губи Starbucks от войната на кафенетата в Китай?

 Starbucks влезе в Китай преди 20 години с обещанието да отваря в страната едно кафене на всеки 15 часа. Смел локален съперник, Luckin Coffee, през днешния ден желае да детронира американската компания като открива едно... на всеки три часа и половина.
Динамиката на стартъпа съумя да притегли консуматори с неговите многочислени купони за понижения. Неговата целева група са студентите и белите якички, които обичат да си резервират кафето посредством смарт телефоните си, по-късно да минат да си го вземат или да им го доставят, написа в свпй разбор Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.Ако заведенията на Starbucks нормално оферират обширни площи с канапета, които са идеални за работа или за срещи с другари, то кафенетата на Luckin Coffee по принцип са по-минималистични. Някои кафенета са релативно просторни и също имат дизайнерски столове, само че множеството са в спартански жанр: няма маси, няма тезгяси или даже няма каса, тъй като всички заплащания се вършат посредством смарт телефон.

 
 
Този стопански модел разрешава на Luckin да предлага по-ниски цени от конкуренцията. Едно лате тук коства единствено 24 юана (3 евро) спрямо 31 юана (4 евро) в Starbucks.

След като потребителите са поръчали авансово кафето си посредством мобилното приложение, на тях не им трябват повече от броени минути в кафенетата с интериор в синьо и бяло: задоволително е да се сканира един QR код и да се заплати.

" Такава е практиката. Няма дълги опашки от чакащи. А също така не сте длъжни да седите напълно самичък, откакто кафето ви е готово ", изяснява Юй Цян, финансова анализаторка, която живее в Пекин.

Страната на чая

" Голямото преимущество за нас да имаме подобен вид продажби е, че плащаме доста по-ниски наеми спрямо съперниците ", изяснява Рейнут Шакел, шеф по тактиките в Luckin.

Създадена единствено преди една година компания разгласи през януари, че желае да отвори 2500 кафенета до края на година, с цел да станат общо 4500.

За съпоставяне Starbucks има 3600 кафенета в страната. Американският колос държи 80% от китайския пазар на ароматната ободрителна напитка, който се прави оценка на 3,4 милиарда $ (3 милиарда евро), съгласно консултантската компания Euromonitor.

Luckin Coffee обаче има вяра в своите сили.

Защото въпреки китайците да пият годишно приблизително едвам четири до пет чаши кафе, образецът на прилежащи страни сочи, че има капацитет, акцентира Шакел.

В Япония и в Южна Корея, където, също като в Китай чаят е обичайна напитка, кафето съумя да си извоюва територия дотам, че жителите на тези страни към този момент пият по 300 чаши кафе годишно.

Китай е вторият пазар на Starbucks след Съединени американски щати и най-силно растящият. Американският колос откри в края на 2017 година в Шанхай, в източната част на страната, най-голямото си заведение в света.

Само че късно навлезе в бранша на доставките, който е свръхразвит в китайските градове, в доста по-голяма степен, в сравнение с Запад.

Откъде идват парите?

И откакто Starbucks видя по какъв начин Luckin гризе от дяловете му на този пазар, най-накрая през юли се сплоти с приложението Ele.me, китайски колос в бранша.

" Вече покриваме над 2000 пункта за продажба в 30 града ", съобщи пред Агенция Франс Прес Дерек Енджи, шеф по връзките на Starbucks Chine.

Конкуренцията принуди американския колос още веднъж да концентрира напъните си върху първокласните си кафенета от гамата " Reserve ", и да прави лични промоции, отбелязва ху Юйван, анализатор от шанхайската компания за пазарни изследвания Daxue Consulting.

" Дали сме съперник на Starbucks? Вероятно в известна степен ", заключава Рейнут Шакел. " Искаме обаче да разберем дали търсенето идва от новите фенове на кафето или от клиенти на Starbucks ".

Сред организациите, които финансират Luckin, са капиталовият фонд Centurium Capital (основан от някогашния шеф за Китай на фонда Warburg Pincus), както и Сингапурският върховен фонд GIC.

Групата е събрала близо 400 милиона $ (351 милиона евро) при два тура на финансиране през 2018 година и твърди, че пазарната й капитализация е 2,2 милиарда $.

Вече се носят клюки, че тя може да излезе на Хонконгската фондова борса, само че Luckin отхвърли какъвто и да е коментар по тази тематика.

/БТА/
По публикацията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР